Κολοκυθανθοί
Οι ανθοί πρέπει να κοπούν νωρίς το πρωί γιατί μετά κλείνουν. ένα ιδιότυπο εθιμικό δίκαιο στην Κρήτη επιτρέπει στον οποιοδήποτε να κόψει άνθη κολοκυθιάς από ένα ξένο κήπο, ενώ βέβαια η κοπή άλλων προϊόντων δεν επιτρέπεται.
Υλικά
- 20 κολοκυθανθοί
- 150 γρ ρύζι λευκό
- 2 κουταλιές σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά σούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 30 γρ κρεμμύδι, τριμμένο
- 30 γρ καρότο, τριμμένο
- 30 γρ κολοκύθι, τριμμένο
- 30 γρ ντομάτα, τριμμένη
- 200 γρ πατάτα, κομμένη σε φέτες
- 2 πρέζες αλάτι
- 2 πρέζες πιπέρι
- 200 ml ελαιόλαδο
- 100 ml φρέσκο χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Τοποθετούμε του κολοκυθανθούς σε κρύο νερό για να ανοίξουν και να μας διευκολύνουν στο γέμισμα. Σε μια γαβάθα αναμειγνύουμε το ρύζι με όλα τα υλικά της συνταγής, ψιλοκομμένα ή τριμμένα και το μισό ελαιόλαδο. Αφού φτιάξουμε την φάρσα με το ρύζι, με ένα κουτάλι γεμίζουμε τους κολοκυθανθούς και τους τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το κλείσιμο προς τα κάτω, έτσι ώστε να μην ανοίξουν και αδειάσει το ρύζι.
Για να βράσουν οι ανθοί τοποθετούμε νερό τόσο όσο να σκεπαστούν, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, 1 πρέζα αλάτι, 1 πρέζα πιπέρι και το χυμό από το λεμόνι. Βράζουμε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να τραβήξει το ρύζι όλο το υγρό της κατσαρόλας.
ΜΥΣΤΙΚΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
Τοποθετούμε τις πατάτες φέτες στον πάτο της κατσαρόλας για να μην μας κολλήσουν οι ανθοί και για να μην αδειάσει το ρύζι από τους ανθούς. Σκεπάζουμε με ένα πιάτο ανάποδα έτσι ώστε το βάρος του πιάτου να συγκρατεί τους ανθούς με το κλείσιμο προς τα κάτω.
Δοσολογία για 4 άτομα