Κολοκυθομπούρεκο
Ο Αριστοτέλης έγραφε ότι αν τύχαινε και κάποιο κατσίκι, τραυματισμένο από βέλος κυνηγού, να φάει ρίγανη, η πληγή του έκλεινε. οι Αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν σ’ αυτήν εκπληκτικές ιδιότητες: θεράπευε μυϊκούς πόνους, πεπτικές διαταραχές, διάρροιες, πονόδοντους και διάφορες λοιμώξεις. Ρίγανη (όρος-βουνό) και (γάνυμαι-χαίρομαι, λαμπρύνομαι): Η χαρά του βουνού, το φως του, η λαμπράδα του.
- Υλικά
- ½ κιλό μέτριες πατάτες, χωρίς φλούδα
- ½ κιλό μέτρια κολοκυθάκια, πλυμένα και καθαρισμένα
- 3 μέτριες ντομάτες, κομμένες στη μέση χωρίς σπόρους
- 3 κουταλιές της σούπας φρέσκο δυόσμο, χονδροκομμένο
- 2 κουταλιές της σούπας πλατύφυλλο μαϊντανό, χονδροκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
- 350 γρ φρέσκια μυζήθρα ή ανθότυρο ή μισή ποσότητα φέτα και μισή τυρόπηγμα, αν βρούμε
- 60 ml (1/4 του φλιτζανιού) ελαιόλαδο
- ½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
Εκτέλεση
Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές στρογγυλές φέτες πάχους περίπου 2/3 του εκατοστού και τις βάζουμε σε μια γαβάθα. Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε στρογγυλές φέτες του ίδιου πάχους και τα βάζουμε σε δεύτερη γαβάθα. Τρίβουμε τις ντομάτες πάνω από τα κολοκυθάκια και πετάμε την φλούδα τους. Προσθέτουμε το δυόσμο, το μαϊντανό τα αλατοπίπερο (ανάλογα με το πόσο αρμυρό είναι το τυρί) και ανακατεύουμε μέχρι να μοιραστούν ομοιόμορφα. Θρυμματίζουμε ε τρίτη γαβάθα το τυρί. Αφού προθερμάνουμε το φούρνο στους 230ο C, λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί ή πυρέξ διαμέτρου 25 εκ. και στρώνουμε τον πάτο του με τις μισές πατάτες. Τις πασπαλίζουμε με το 1/3 του τυριού και το 1/3 του μείγματος με τα κολοκυθάκια και την ντομάτα. Συνεχίζουμε βάζοντας εναλλάξ τυρί και κολοκύθια (συνολικά 3 στρώσεις) και τα σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες πατάτες. Το περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη.
Το βάζουμε στο φούρνο και όταν τα υγρά φουσκώσουν, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 190ο C και ψήνουμε για άλλη μισή ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
ΤΡΟΠΟΣ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ
Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο, κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.
Για 4 άτομα