Ροφός με μπάμιες
Την εποχή που δεν υπήρχε ηλεκτρισμός στα Μοναστήρια για να διατηρήσουν τα ψάρια τα τηγάνιζαν σε λάδι ελιάς και τα περιέχυναν με σάλτσα από σπιτικό ξίδι και δενδρολίβανο.
Υλικά
- 1 κιλό μπάμιες, φρέσκιες ή κατεψυγμένες
- 1 ολόκληρο ψάρι, κατά προτίμηση ροφό (1½ κιλό), χωρίς τα λέπια και καθαρισμένο ή 1 κιλό
- φιλέτο ψαριού
- 240 ml ελαιόλαδο
- 4 ντομάτες, μέτριες, τριμμένες, χωρίς τη φλούδα
- 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
- 3 κουτ σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 120 ml ξίδι
- 240 ml χυμό λεμονιού
- αλάτι & πιπέρι
- 1-2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 λεμόνι (το χυμό του)
- 250 ml ζεστό νερό για να προσθέσουμε στο φαγητό, αν χρειαστεί
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις μπάμιες, αν είναι φρέσκιες και τις βάζουμε σε μια γαβάθα με 1-2 κουταλιές της σούπας αλάτι και το ξίδι. Τις αφήνουμε στον ήλιο για 1-2 ώρες. Φοβερίζουμε τα κρεμμύδια (τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα χρυσόξανθο χρώμα). Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, το πιπέρι και το σκόρδο και σιγοβράζουμε, σε σκεπασμένο σκεύος, για 30 λεπτά. Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C και λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί αρκετά μεγάλο για να χωράει το ψάρι. Όταν τα λαχανικά βγάλουν μερικά από τα υγρά τους, στρώνουμε το ταψί με τα μισά από αυτά, βάζουμε πάνω τους το ψάρι και το καλύπτουμε με τα υπόλοιπα. Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου.
ΜΥΣΤΙΚΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
Καθόλου ανακάτεμα με κουτάλα (κατά την παραμονή στο φούρνο) γιατί υπάρχει κίνδυνος να σπάσει τόσο το ψάρι όσο και οι μπάμιες. Αντ’ αυτού, χυμίζουμε το φαγητό (πιάνουμε το σκεύος από τ’ αυτιά και το κουνάμε).
ΤΡΟΠΟΣ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ
Τοποθετούμε το ψάρι στο κέντρο του πιάτου και τις μπάμιες περιμετρικά γύρω από το ψάρι. Προσθέτουμε λίγο μαϊντανό.
Για 4-6 άτομα