Χοχλιοί
Όσα σαλιγκάρια (χοχλιοί) δεν καταναλώνονται στην Κρήτη εξάγονται στη Γαλλiα, όπου θεωρούνται φαγητό για καλοφαγάδες. Οι εξαγωγές ανθούσαν μάλιστα από τη μινωική εποχή, όταν τα σαλιγκάρια ήταν μια από τις λιχουδιές που ζητούσαν στο παλάτι του Ακρωτηρίου, στη σημερινή Σαντορίνη.
Υλικά
- 1 κιλό χοχλιοί ή σαλιγκάρια
- 4-5 ντομάτες
- 4 κρεμμύδια ξερά, τριμμένα
- 500 γρ μικρά κολοκύθια
- 300 γρ πατάτες, κομμένες στα τέσσερα
- 1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι ξίδι
- 3 φύλλα δάφνη
- 6 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στα τρία
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα κελύφη των σαλιγκαριών, τα πλένουμε με άφθονο νερό και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που μόλις τα σκεπάζει και τα αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις. Πετάμε το νερό καθώς και τα ψόφια σαλιγκάρια.
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τα σαλιγκάρια στο λάδι, προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, το σκόρδο, τις ντομάτες, το αλατοπίπερο κι ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι οι ντομάτες να βγάλουν τα υγρά τους και προσθέτουμε τα κολοκύθια και τις πατάτες. Όταν πάρουν μια βράση ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο νερό.
Δοσολογία για 4 άτομα