Χταπόδι με μάραθο και πράσινες ελιές
« ΜΑΡΑΘΟ ΤΟ ΜΑΡΑΘΟ ΓΕΜΙΖΕΙ Η ΓΡΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΑΘΟ»
Υλικά
- 1 κιλό χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο, καθαρισμένο
- 240 ml (1 φλιτζάνι) ξηρό κόκκινο κρασί
- 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 μάτσο μάραθο, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια (και τα κοτσάνια)
- ½ φλιτζάνι πλατύφυλλο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι πράσινες τσακιστές ελιές
Εκτέλεση
Αν αγοράσουμε κατεψυγμένο χταπόδι απλώς το ξεπαγώνουμε, το πλένουμε και στη συνέχεια το βράζουμε σε σκεπασμένη, αντικολλητική κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά χωρίς να βάλουμε καθόλου νερό. Φρέσκο ή κατεψυγμένο θα βράσει στο ζουμί του, αν όμως σταματήσει να βγάζει υγρά πριν προλάβει να μαλακώσει, ρίχνουμε λίγο από το κρασί. Όταν αρχίσει να πίνει τα υγρά του, πρέπει να προσέξουμε να μη μας κολλήσει, γι΄αυτό προσθέτουμε κρασί πριν συμβεί κάτι τέτοιο.
Όταν το χταπόδι μαλακώσει, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Ρίχνουμε λάδι στην κατσαρόλα, σοτάρουμε ελαφρά το μάραθο και το μαϊντανό για λίγα λεπτά και βάζουμε πάλι μέσα το χταπόδι με το υπόλοιπο κρασί. Σιγοβράζουμε μέχρι να γίνει μια πηχτή σάλτσα. Ρίχνουμε τις ελιές και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10’ ακόμη.
Γι΄ αυτό το πιάτο, αντί για χταπόδι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σουπιές, ή καλαμάρια -αν και μάλλον θα χρειαστούν λίγο περισσότερο βράσιμο.
Δοσολογία για 4 άτομα